Ahimsa, de rol van geweld

Ahimsa, de rol van geweld

Ik ben altijd al gefascineerd door wat geweld met mensen doet. Hoe ontstaat geweld? Volgens Patanjali kan geweld ook een rol spelen bij Yoga, vandaar deze blog, met ook aandacht voor een van mijn helden: Ghandi!

Ahimsa = geweldloosheid, jezelf geen geweld aandoen in de Yoga, je lichaam en innerlijk met respect behandelen, niet vergelijken met wat er niet is. In een âsana betekent Ahimsa liefde in de houding brengen. In hoeverre is er sprake van geweld en in hoeverre helpt het bewust zijn daarvan het te laten.

Ahimsa is Sanskriet (ahiṁsā) voor het vermijden van himsa (letsel). Het wordt meestal geïnterpreteerd als het tonen van vrede en ontzag voor alle voelende wezens. Ahimsa is de kern van het jaïnisme en een waarde in het boeddhisme en het hindoeïsme.

Voorbeeld : Mahatma Ghandi

De levensbeschouwing van de hindoes

Een portret van Mahatma Gandhi

Een hindoe ziet alle levende wezens als waardevol. Al het leven heeft een kern (atman), die terugkeert door reïncarnatie. Daarom is het belangrijk dat je leeft zonder geweld te gebruiken.

Je moet dus ook met de dieren zorgvuldig omgaan, want de atman kent een goddelijke oorsprong. Of het nu een olifant is of een mier, een volwassene of een kind, iedereen is een deel van de hele natuur. Omdat je ervan afhankelijk bent, moet je er voorzichtig mee omgaan. In het hindoeïsme mag je daarom niet zonder reden een dier doden.

 

Geweldloosheid

Het niet doden van levende wezens noemen de hindoes ahimsa. Dat betekent ook geweldloosheid. Dit was ook de levensbeschouwing van Mahatma Gandhi, die ervoor heeft gestreden dat India een onafhankelijk land werd. Bij ahimsa past ook geen doodstraf, want dat is strijdig met vrede en geweldloosheid.

 

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Gandhi verzette zich tegen de Engelse bezetters, maar gebruikte geen geweld. In plaats hiervan maakte hij gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid. Hij voerde actie door gewoon niet te luisteren naar de Engelsen. Uiteindelijk kreeg hij een grote groep mensen bij elkaar die net als hij geweldloos actie voerden.

In de Hatha Yoga betekent ahimsa bijvoorbeeld:

Wat doe je met je lichaam? Heb je een idee, wat je wilt bereiken? Het onderweg zijn is belangrijk, niet het doel. Zie hoe je je lichaam geweld aandoet door dat beeld te bereiken.

Yoga helpt je je bewust te worden van (misschien onbewust) geweld naar je zelf en de wereld om je heen, zodat je dit inzicht ook buiten de yogamat kunt toepassen.