Visie
Namo Namah:
1. begroet het diepste en meest waardevolle in jezelf en de ander
2. begroet de oosterse yoga filosofie in het heden ten daagse westen
3. begroet het lichaam met de geest en de geest in het lichaam
4. begroet de spanning en de ontspanning in jezelf, de ander, de yoga, het lesgeven, je beroepshouding
5. begroet de adem met de stem, en gebruik je stem met de adem
6. begroet de 4 natuurkwaliteiten in de yoga en jouw yoga visie/leefwijze
7. begroet de voeding van het oosten en het westen volgens de yoga filosofie
8. begroet de praktijkvoering in het algemeen en die van jou in het bijzonder
9. begroet het inzicht in jezelf en de wereld om je heen
—————————————————————————————————————————–
1. In de opleiding tot yogadocent van Namonamah leer je de yoga(leer) centraal te zetten ten opzichte van jezelf (ontwikkeling) en de ander (de cursist). De didaktiek neemt een belangrijke plaats in (methodiek en toepassing) in dit proces.
De didactische onderdelen zijn:
- instructies houdingen (asana’s)
- lesopbouw
- les geven (van instructies tot een complete les)
Je wordt individueel begeleid in jouw yogaproces, middels de lessen, opdrachten en persoonlijke (portfolio/coaching) gesprekken.
De procesmap is een weerslag van je opdrachten, leerdoelen, reflecties, feedback van medecursisten en de docenten, verslagen van de coaching gesprekken en persoonlijke functionele toevoegingen (illustraties, gedichten, spreuken, foto’s, tekeningen, ed.), zodat jij als (toekomstig) yoga beoefenaar (docent) concreet in beeld komt.
Je krijgt methodes aangereikt om deze vaardigheden toe te passen.
Tevens zijn er in de opleiding gastdocenten die een lesdag verzorgen vanuit hun eigen discipline en specialisatie.
2. De Yoga is ontstaan vanuit de Indiase filosofie, zoals deze is omschreven door Patanjali, in de Yoga Sutra’s. Deze oorspronkelijke visie is de basis van de opleiding. Wij leven nu in het westen van de wereld, en in de opleiding wordt je uitgedaagd vanuit deze oorspronkelijke basis een eigentijdse yogavisie te vormen en toe te passen. Het doel is deze te integreren in je leven als een leefstijl.
Je beroepshouding (attitude) is/wordt hierin essentieel.
3. In de opleiding wordt gewerkt vanuit het holistische principe: de mens is een geheel, en alles werkt in op alles. Een lichamelijke yogahouding zal een uitwerking hebben op de geest, en andersom.
Er zal veel aandacht zijn voor de actieve en passieve lichaamshoudingen (theorie, toepassen, instructies en begeleiden). Op de lesdagen wordt er praktisch geoefend: individueel, met een studiegenoot en in groepjes.
Daarnaast is de geest en de geestelijke houding een onmisbaar item, dus elke lesdag wordt er een (of meeerdere korte) meditatie gegeven.
4. Het woord Yoga heeft dezelfde oorsprong als ons woord juk: stel je voor dat je een juk op je schouders draagt, de linker kant even zwaar belast als de rechter kant. Zo is het ook met de inspanning en de ontspanning: het gaat om het evenwicht. Deze balans ga je ervaren in de inspanning en de ontspanning die je tegen komt bij het volgen van Yoga en deze opleiding. Het ‘juk’ verbindt de beide gewichten en is daarmee een van de symbolen van de verbinding tussen lichaam en geest.
5. De adem is essentieel in de Yoga. Elke inademing geeft voeding voor alle cellen; zo is elke inademing een uitnodiging tot leven. Elke uitademing ontlast je van stoffen die je geproduceerd hebt en niet meer nodig hebt, die je belasten; zo is elke uitademing een uitnodiging tot ontlasten. Adem = Yoga, Yoga = Adem.
6. Na de aangeboden lunch gaan we een wandeling maken door het natuurgebied waar de locatie in ligt. Dit is een weldaad voor lichaam en geest, na een ochtend les en de lunch. Tijdens deze wandelingen zal je de natuur ervaren met de 4 natuurkwaliteiten waaruit deze is opgebouwd: warm en koud, droog en vochtig. Deze 4 natuurkwaliteiten worden gebruikt in de didactiek en de coaching van de opleiding.
Op het einde van elke lesdag is er ruimte en tijd om de dag te evalueren middels reflectie en feedback. Deze verslaggeving komt in het Portfolio.
7. Bij de yoga hoort de ayurdevische voeding. Dit is een voedingsfilosofie geheel gericht op een oosterse benadering en toepassing. In de opleiding wordt deze basis gebruikt om de voeding van nu in ons westerse leven toe te gaan passen ( 4 natuurkwaliteiten en het reinigende zuur-base voedingspatroon). De aangeboden lunch zal volgens deze principes klaar gemaakt worden, zodat je er ook praktisch kennis mee maakt. Tevens is er de hele dag kruidenthee en gefilterd water te drinken.
8. Namonamah is een praktische opleiding waarin de praktijkvoering in het algemeen en die van jou in het bijzonder, aan bod komt. In met name het 4e studiejaar zal er een deel van de bedrijfsvoering behandeld worden.
9. De handen in namaste gevouwen voor de borst zijn als de knop van een lotus: de lotus als symbool van het inzicht door de Yoga. Vanuit de wortels diep in het donkere water in de modder (onwetendheid) groeit de knop door het water (samsara/illusie) naar het licht en verheft zich uiteindelijk boven het water om daar te openen en tot bloei te komen (inzicht). Deze opleiding geeft je de mogelijkheid als een lotus tot bloei te komen.